Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A csodavárás nem segít
  2008-07-20 20:30:27, vasárnap
 
  Bogár László: A csodavárás nem segít

2008-07-18 13:33
barikád.hu



Bogár László
A harminc éve töretlenül uralkodó neoliberális nézetrendszer axiómája, hogy a válság azért éleződik ki rendszeresen, és azért van szükség újabb és újabb fájdalmas kiigazításokra, mert a magyar társadalom, tehát az állam és annak polgára többet fogyaszt, mint amennyit megtermel.

Ez a gondolatmenet egyébként elemi szinten is egyoldalú, hisz a magas államháztartási deficitnek formállogikailag is kétféle oka lehet. Az egyik, hogy több a kiadás, mint a bevétel, a másik azonban az, hogy kevesebb a bevétel, mint a kiadás. Bár látszólag a kettő ugyanazt fejezi ki, alapvető filozófiai különbség rejlik a felszínen azonos két megállapítás mögött. Az elmúlt harminc év megszorításait vezérlő uralmi struktúráknak azonban jó okuk volt arra, hogy lehetetlenné tegyék a másik logika körüli diskurzustér kinyílását. Ha ugyanis ez megtörténne, akkor a birodalmi erőforrás-szivattyúk működése láthatóvá válna, és ez a rendszer nyílt megkérdőjelezéséhez, a legitimitás összeomlásához vezetne. Mert akkor ki kellene mondani, hogy a magyar társadalom nagyon is képes megtermelni az önmaga emberséges újratermelésének anyagi feltételeit, csak a birodalmi hatalomgazdaság erőforrás-szivattyúi ezt elveszik előle. Vagyis nem kiadástöbbletes, hanem bevételhiányos a magyar államháztartás, és a sok millió családi háztartás is.

Igazán vészjóslóvá éppen az teszi a jelenlegi helyzetet, hogy mint azt a néhány hete lezajlott négy jegybankelnök találkozója is megerősítette, a jobb- és baloldal meghatározó közgazdászai kizárólag a neoliberális nézetrendszer logikáját hajlandók elfogadni, sőt azt tekintik az egyetlen létező narratívának. Vagyis radikális kiadáscsökkentéssel képzelik el kezelni a helyzetet, szanálni az államháztartás rendszerét.

Szanálásra kétségtelenül szükség van, mert érdekes módon a leglényegesebb számszerű összefüggés megismerését ma is szigorú zárak teszik lehetetlenné. Ez pedig nem más, mint az, hogy napjainkban a magyar államháztartás kötelezettségállománya mai dollárban mérve körülbelül százmilliárddal magasabb, mint húsz évvel ezelőtt volt, az eszközállománya viszont csaknem százmilliárd dollárral kevesebb. A kötelezettségek szintje százhúszmilliárdról kétszázhúszmilliárdra nőtt, az eszközállomány viszont százharmincmilliárdról harmincmilliárdra csökkent. Vagyis az akkor összességében egyensúlyban lévő államháztartás mára több mint hétszer akkora kötelezettségállománynyal bír, mint amennyi az eszközállománya.

Mindenki pontosan tudja, hogy egy olyan cég, amelynek eszközállománya a vele szemben fennálló követeléseknek legfeljebb 15 százalékát teszi ki, teljes csődben van, és csak a hitelezőin múlik, hogy ez a csőd mikor válik a felszínen is nyilvánvalóvá. Tekintettel arra, hogy az eszközök és a kötelezettségek állománya között csaknem kétszázmilliárd dolláros hézag alakult ki, aligha hihetjük komolyan, hogy ez az egyévi GDP közel másfélszeresét kitevő gigantikus összeg csak úgy magától elenyészik, vagy, ahogy a neoliberális ideológia állította, állítja, ,,majd kinövi ezt a magyar gazdaság".

Nos, nem nőtte ki, és a rendszerváltás hamis rendszerének alapvető korrekciója nélkül nem is fogja. Ha továbbra is ráolvasásokkal próbáljuk e súlyos betegséget gyógyítani, annak - minden túlzás nélkül - egy évtizeden belül végzetes következményei lesznek. Inkább csak az egzotikum kedvéért lássuk, hogy egyáltalán logikailag mit kezdhetünk ezzel a csődtömeggel. Legelőször is azt kellene eldönteni persze, hogy az összezsugorodott eszközállományhoz kívánjuk-e igazítani a kötelezettségállományt, vagy fordítva, a hatalmassá nőtt követelésállományhoz növesztjük vissza az eszközállományt. Ez valójában ugyanaz a dilemma, mint ami bevételhiány versus kiadástöbblet a jövedelemfolyamoknál, vagy ahogy az angol terminológia mondja, az a flow, ez a vagyonok esetében pedig a stock szemléletű elemzés.

Ha ez eldőlt, akkor a következő lehetőségek adódnak. Ha a kötelezettségeket kell radikálisan csökkenteni, akkor két fő lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy az implicit adósságokat csökkentem, vagyis a hosszú távú nyugdíjígérvényekkel kapcsolatos íratlan társadalmi szerződést mondom fel. Ez az, amit a köznyelv most finoman a nyugdíjak befagyasztásának nevez, és amivel az idős inaktív nemzedékre terhelem a válság terheit.

A másik lehetőség, hogy a belföldi állampapír-tulajdonosokra próbálom mindezt ráterhelni, úgy, hogy tartósan negatív reálkamattal, magas kamatadóval stb. elinflálom az állammal szembeni követeléseiket. És végül a legkényesebb megoldás, hogy a válságot stratégiailag generáló globális pénzhatalmi struktúrákra terhelem, ami adósságcsökkentést és/vagy adósságelengedést jelent. Természetesen mindhárom megoldás elképzelhetetlen dimenziójú konfliktustömeggel jár, kockázatai és mellékhatásai rendkívül nagyok.

Ha a másik megoldást választom, vagyis az állam vagyonának felnövesztését, hozzánövesztését a követelésállományhoz, akkor a következő lehetőségek adódnak. Visszamenőleges hatállyal 1988-ig felülvizsgálni minden privatizációs szerződést, és bármilyen szabálytalanság esetén vagy a fizikai vagyont veszi vissza az állam, vagy ezzel azonos értékben megterheli a vagyontárgyakat, radikálisan megnövelve ezzel az állam követelésállományát, hogy ez ellensúlyozza a vele szemben fennálló hétszer akkora követeléseket. A másik lehetőség, hogy a külföldi szereplőknek nyújtott kedvezményeket és viszonzatlan juttatásokat viszszamenőleg kamatköteles hitellé alakítjuk át, és ez a pénzalap növeli meg jelentősen az állam eszközállományát.

És végül a harmadik lehetőség, hogy egyszeri lehetőségként a tőketulajdonosok világát progresszív módon kényszeríti a közhatalom az állami vagyonnak az állami kötelezettségek szintjéhez való ,,visszanövelésére". Ezek a megoldások szintén elképzelhetetlen méretű konfliktusok egész tömegét váltják ki. A probléma csak az, hogy az előttünk álló évtized során ezek valamelyike vagy ezek valamilyen kombinációja kikerülhetetlenül be fog következni, mert a lényegében csődben lévő állam addigra bizonyosan kezelhetetlenné válik.

Minősíthetjük mindezt utópiának, de a legnagyobb utópia a fenti összefüggéseket nem létezőnek tekintő cinikus csodavárás.

(A szerző közgazdász, egyetemi tanár)

(mno.hu)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: újratermelésének, visszanövelésére, formállogikailag, tőketulajdonosok, hozzánövesztését, elképzelhetetlen, eszközállományát, összezsugorodott, befagyasztásának, eszközállománya, visszamenőleges, kezelhetetlenné, kötelezettségek, százmilliárddal, vagyontárgyakat, kiadástöbbletes, hatalomgazdaság, kétszázmilliárd, államháztartási, szabálytalanság, összefüggéseket, eszközállományt, összeomlásához, tulajdonosokra, eszközállomány, következményei, követeléseiket, ráolvasásokkal, államháztartás, megszorításait, viszszamenőleg, kedvezményeket, bevételhiányos, leglényegesebb, felülvizsgálni, követeléseknek, válság azért, magyar társadalom, gondolatmenet egyébként, magas államháztartási, másik azonban, kettő ugyanazt, felszínen azonos, elmúlt harminc, másik logika, rendszer nyílt, legitimitás összeomlásához, önmaga emberséges, birodalmi hatalomgazdaság, magyar államháztartás, jelenlegi helyzetet, néhány hete, Bogár László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Föld napja április 22  György napra  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Esti kép  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Aki szeret, annak senki sem id...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Ázzal aki csak szép  Beney Zsuzsa - Sirató  A Föld napja  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Próbálkozni kell ahhoz,  Szent György napi hiedelmek, s...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kellemes esti időtöltést  A végzet az  S a dalok tanulsága  Ahogy emelkedik a rezgés...  Esti kép  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Nehezen engedem  A Föld napja  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ... 
Bejegyzés Címkék
válság azért, magyar társadalom, gondolatmenet egyébként, magas államháztartási, másik azonban, kettő ugyanazt, felszínen azonos, elmúlt harminc, másik logika, rendszer nyílt, legitimitás összeomlásához, önmaga emberséges, birodalmi hatalomgazdaság, magyar államháztartás, jelenlegi helyzetet, néhány hete, neoliberális nézetrendszer, egyetlen létező, államháztartás rendszerét, leglényegesebb számszerű, eszközállománya viszont, kötelezettségek szintje, eszközállomány viszont, akkor összességében, vele szemben, hitelezőin múlik, csőd mikor, kötelezettségek állománya, neoliberális ideológia, magyar gazdaság&#8221, rendszerváltás hamis, évtizeden belül, egzotikum kedvéért, összezsugorodott eszközállományhoz, hatalmassá nőtt, angol terminológia, vagyonok esetében, stock szemléletű, következő lehetőségek, kötelezettségeket kell, implicit adósságokat, hosszú távú, köznyelv most, nyugdíjak befagyasztásának, idős inaktív, válság terheit, másik lehetőség, állammal szembeni, legkényesebb megoldás, válságot stratégiailag, másik megoldást, állam vagyonának, fizikai vagyont, külföldi szereplőknek, pénzalap növeli, állam eszközállományát, harmadik lehetőség, tőketulajdonosok világát, állami vagyonnak, állami kötelezettségek, megoldások szintén, probléma csak, előttünk álló, lényegében csődben, legnagyobb utópia, fenti összefüggéseket, szerző közgazdász, újratermelésének, visszanövelésére, formállogikailag, tőketulajdonosok, hozzánövesztését, elképzelhetetlen, eszközállományát, összezsugorodott, befagyasztásának, eszközállománya, visszamenőleges, kezelhetetlenné, kötelezettségek, százmilliárddal, vagyontárgyakat, kiadástöbbletes, hatalomgazdaság, kétszázmilliárd, államháztartási, szabálytalanság, összefüggéseket, eszközállományt, összeomlásához, tulajdonosokra, eszközállomány, következményei, követeléseiket, ráolvasásokkal, államháztartás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.